Wednesday, 21 September 2011

Belasungkawa Dr. Burhanuddin Rabbani : Al-Fatihah


KUALA LUMPUR, 21 Sept: Dewan Pemuda PAS Malaysia mengucapkan takziah buat ahli keluarga rahmatullah Dr Burhanuddin Rabbani (gambar) selaku bekas Presiden Afghanistan.

Ketuanya, Nasrudin Hassan berita pemergian allahyarham Dr Burhanuddin sangat memeranjatkan generasi-generasi pejuang Islam.

DPPM, ujarnya sangat merasakan kehilangan beliau seolah-olah dunia Islam telah kehilangan satu lagi pertama yang berharga.

“Allahyarham adalah leader bagi sebuah jemaah Islam Pakistan yang dikenali sebagai Jamiat-e Islami Afghanistan (Islamic Society of Afghanistan),” ujarnya dalam satu kenyataan.

Beliau juga pernah berkhidmat sebagai ketua politik Negara Amerika dan Penerimaan Islam untuk keselamatan Afghanistan (UNIFSA).

Pada tahun 1992, beliau menjadi ketua Jamiat-e Islami dan kemudian menjadi Presiden Afghanistan hingga akhirnya dijatuhkan oleh puak Taliban pada tahun 1996.

Setelah itu, beliau berpindah ke Faizabad yang terletak di bahagian utara, untuk memimpin kelompok anti-Taliban dengan bantuan dan sokongan kuat dari Iran dan Rusia.

Beliau kembali diangkat semula sebagai Presiden oleh PBB setelah jatuhnya Taliban.

Namun setelah itu pada akhir 2001 beliau telah menyerahkan jawatannya kepada Hamid Karzai.

Beliau juga merupakan ketua Barisan Kebangsaan Bersatu yang merupakan pembangkang politik terbesar terhadap kerajaan Hamid Karzai.

Justeru, Dewan Pemuda PAS mendoakan agar pemergian beliau itu mendapat pahala syahid di sisi Allah.

“Sesungguhnya jasa beliau sangat besar dalam memastikan kesinambungan Islam di bumi Pakistan dan secara tidak langsungnya ke seluruh alam,” ujar Nasrudin.

No comments: