Wednesday, 4 May 2011

Sasterawan Negara ke-11 : KEMALA

Datuk Dr. Ahmad Kamal Abdullah

Penyair, Datuk Dr Ahmad Kamal Abdullah yang dikenali dengan nama penanya, Kemala, dinobatkan sebagai penerima Anugerah Sastera Negara Ke-11, yang membawa gelaran Sasterawan Negara.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa mengumumkannya berkata anugerah itu diberikan kepada tokoh sasterawan yang menulis dalam bahasa Melayu dan memberikan sumbangan cemerlang dalam perkembangan kesusasteraan tanah air melalui ciptaan karya kreatif, pemikiran dan kegiatan sastera bermutu tinggi.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata Sasterawan Negara itu akan menerima Warkah Penghormatan Negara, wang tunai RM60,000 dan penerbitan 50,000 naskhah atau kos cetakan karya penerima anugerah bernilai maksimum RM500,000 untuk dibeli oleh kerajaan dan disebarkan dengan luas ke sekolah-sekolah, perpustakaan, jabatan dan agensi kerajaan.

"Sekretariat Anugerah Sastera Negara telah menerima sebanyak 14 pencalonan iaitu lima pencalonan baru sehingga tarikh tutup pencalonan pada 31 Mei tahun lalu.

"Sembilan calon daripada pencalonan terdahulu juga telah dipertimbangkan oleh panel penilai. Panel Penilai Anugerah Sastera Negara Ke-11 dilantik oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan telah bermesyuarat sebanyak tiga kali," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat akhir Anugerah Sastera Negara Ke-11, di Kementerian Pelajaran di Putrajaya.

Muhyiddin berkata tokoh yang dilahirkan di Gombak, Selangor itu mempunyai latar belakang kegiatan sastera yang luas, mula menulis sejak di bangku sekolah rendah lagi dan kini merupakan Sarjana Tamu di Universiti Putra Malaysia.

Katanya Kemala telah menghasilkan 11 buah buku kumpulan puisi, 25 buah antologi puisi, 10 buku kajian sastera, empat buku kumpulan cerpen, lapan buah antologi cerpen, empat buah drama, tiga buku cerita kanak-kanak dan lebih 50 esei dan kritikan sastera.

"Karya-karya tokoh ini bermutu tinggi, dalam daya renungnya, tinggi daya cipta dan daya rekanya serta mempunyai nilai estetika yang mengagumkan.

"Karya-karyanya terutama puisi bukan sahaja diminati dan menjadi ikutan kepada generasi baru malah diminati sama oleh sarjana dalam dan luar negara," katanya.

Muhyiddin berkata karya-karya Kemala terutama puisi telah diterjemahkan ke dalam banyak bahasa asing seperti bahasa Cina, Urdu, Perancis, Jerman, Belanda, Slovania, Sepanyol dan Serbo-Croatian.

Muhyiddin berkata tokoh itu mendapat banyak anugerah dan penghargaan dari dalam dan luar negara antaranya Anugerah S.E.A Write Awards (1986) daripada kerajaan Thailand, Anugerah Pujangga daripada Universiti Pendidikan Sultan Idris (2002) dan Hadiah Sastera Perdana Malaysia.
"Tokoh ini telah mengasaskan Persatuan Kesusasteraan Bandingan Malaysia (1993) dan tradisi baca puisi di Malaysia yang dimulakan dengan Pengucapan Puisi Dunia Kuala Lumpur (1986).

"Gaya, sebutan dan rentak suara pembacaannya menjadi ikon dan ikutan generasi muda. Tokoh ini juga aktif membentangkan kertas kerja di dalam dan luar negara," katanya.

- Bernama


Sebuah puisi karya Kemala untuk tatapan bersama

Jangan Berduka Malaysiaku

Kubebat tanganku yang luka
kubebat dadamu yang luka
kubebat bahumu yang luka
kubebat pipimu yang luka
kugiring matamu yang duka
kuiring lagumu yang duka
kusaring cumbumu yang duka

Embun mencari rumput tempat berpaut
daun mencari tangkai untuk bertaut.

Jangan berduka, Malaysiaku!

Gunung dilingkari kabut
mendung memayungi bumi
berhujan darahkah Wilayah Utara?

Serigala melolong di gunung
todak melompati teluk tanjung
Nadim lahir lagi
demi hidup baru. Makna baru.

Ada kilat ragu di matamu
berhujan darahkah Wilayah Selatan?
Tiba juga pesan warisan
Tegaklah atas nama peribadi
Senyum ibu dan sapaan Tuhan.

Jangan berduka, Malaysiaku!
Kalau ada wabak
memadami jejak-jejak putih
kalau ada lagak menepisi kasih akan
berhujan perakkah di Barat?
langit Timur membawa jalur-jalur
sejarah berhujan emaskah sang ningrat?

Ada tembang pilu sang nelayan
ada tempang lagu petani kemarau
mencari kasih di sudut hati
suaranya serak dan parau.

Selepas jauh berjalan
kaki direjami sendayan
dengan duka pertama
pahlawan menatap cermin retak pusaka.

Jangan berduka, Malaysiaku.

Empangan Utara dan Selatan
tembokota Timur dan Barat
gelora dua samudera menampar
angin tujuh zaman terdampar
firasat ibu mencabar.

Kecil-kecil bintang seribu
langit tanah air mengerdip cahaya
kecil-kecil bintang kasihmu
titipkan rindu pahlawan utama.

Kudakap dadamu calar
kutatap bahumu balar
kutatap langkahmu wajar
semoga tetap berjiwa benar.

Belantara cinta Insan
dalam hidayat Tuhan
kucabut ranjau tujuh zaman
kugenggam mutiara masa depan.

Jangan berduka, Malaysiaku.

Kemala
Watan, 3 Disember 1984

No comments: